TILLSAMMANS – FÖR EN CIRKULÄR TOMATODLING

Regenergy Frövis satsning - ett klimatsmart växthus

Regenergy Frövi

UTMANINGEN
Idag importerar Sverige över 80 procent av alla tomater vi konsumerar från utlandet och en stor del av dessa kommer med lastbilstransport till Sverige. I bruksorten Frövi utanför Örebro har det svenska företaget WA3RM AB (genom projektbolaget Regenergy Frövi AB) byggt ett helt nytt cirkulärt 110 000 kvadratmeter stort växthus för tomatodling. Här har precis 252 000 tomatplantor planterats. De beräknas ge en skörd om 8 000 ton tomater per år, viket nästan motsvarar 10 procent av Sveriges tomatkonsumtion per år.

”Det betyder att var tionde tomat vi äter i Sverige kommer att komma från lilla Frövi” säger Jan Öholm, projektledare på Regenergy Frövi AB. Jan fortsätter,

Målsättningen är ett cirkulärt växthussystem där allt går runt och återanvänds. Vatten återvinns och samlas upp utanför i en stor bassäng från regnvatten. Värmen är restvärme som Billerud levererar från sin produktion som ligger i närheten av växthuset”.

LÖSNINGEN

Eitech i Örebro ansvarar bland annat för kraftförsörjningen, säkerställandet av elförsörjning, elinstallationer i kontorslokaler, nödbelysning och utrymningsskyltar, ytterbelysning, passagesystem samt installationer för teknik och pumphus.

Vi har ansvarat för installation av högspänningsnätet, kraftförsörjningen till växthuset med tillhörande transformatorer och fördelningsstationer och reservkraft som behövs för att få växthuset att drivas runt” förklarar Björn Gustafsson, avdelningsansvarig Eitech Örebro.

”Minsta lilla ändring i projektet blir ett större projekt, exempelvis en till nödutgång kräver mängder med extra utrymningsskyltar, eftersom växthuset är gigantiskt”, säger Lars Karlsson, projektledare Eitech Örebro.

 EFFEKT
Det som utmärker sig i projektet är att det nya och klimatsmarta växthuset uppförs i direkt anslutning till Billeruds tillverkningsanläggning av kartongförpackning i Frövi. Detta resulterar i en cirkulär produktionsmiljö i området, då Billerud står som leverantör av restvärmen, vilket kommer att användas till uppvärmning i samband med produktion av tomater.

Det klimatsmarta växthuset kommer när det står klart att producera 8 000 ton tomater per år, vilket motsvarar närmare 10 procent av Sveriges konsumtion av tomater. Det är beräknat att cirka 30 ton tomater ska transporteras från odlingen varje dag under aktiv odlingssäsong. Totalt planteras 252 000 tomatplantor här, vilka ska stå för tomatproduktionen. Och 500 000 humlor som ska hjälpa till med pollineringen. Det ger förutsättningar för att vi i Sverige ska kunna njuta av inhemskt odlade tomater – hela året runt.

”När du har denna typ av spektakulära projekt då gäller det att du väljer rätt samarbetspartners för projektet. Eitech har jag jobbat med tidigare och jag vet att de har rätt kompetens och resurser. Jag har alltid varit väldigt nöjd med samarbetet med Eitech och att de varit en del av teamet” säger Jan.

Det bästa med projektet är fokuset på nytänkande. Det är ett väldigt spännande projekt som väckt stor uppmärksamhet. Att jag dessutom är från Frövi och att får bidra till energiomställningen med detta projekt gör mig extra stolt”, avslutar Björn.

Byggnationen av projektet påbörjades 2023 och färdigställdes för Eitech del våren 2024.